STAPPENPLAN BIJ OVERLIJDEN
Als uw dierbare overlijdt, komt er veel op u af. Er moet veel worden geregeld in deze emotionele periode. Een stappenplan bij overlijden kan u hierbij helpen. Het is een houvast in een verdrietige tijd. Natuurlijk kunt in de eerste uren na het overlijden de ruimte te nemen voor uw emoties. U belt ons, zodra u er aan toe bent. Wij zijn dag en nacht bereikbaar voor het melden van een overlijden.
Bel: 0348-201124, 24 uur per dag, 7 dagen per week
MELD HET OVERLIJDEN BIJ UW (HUIS)ARTS
Een arts moet worden ingeschakeld om het overlijden vast te stellen. Als het overlijden thuis plaats vindt, belt u zelf uw huisarts. Vindt het overlijden plaats in het ziekenhuis, dan zal een arts in het ziekenhuis dit doen. Mocht de overledene donor zijn, meld dit dan direct bij de (huis)arts. De (huis)arts geeft een aantal verklaringen af die gebruikt worden om alle wettelijke formaliteiten te regelen.
BEL UNALOME UITVAARTBEGELEIDING
Wanneer u er aan toe bent, belt u ons. Samen overleggen we op welk tijdstip u wilt dat wij komen. Ook in de nacht zijn wij gewoon bereikbaar en kunt u ons bellen.
Bel: 0348-201124, 24 uur per dag, 7 dagen per week
VOORAF UITZOEKEN
Er zijn een aantal zaken die u alvast kunt uitzoeken of klaarleggen. Later is natuurlijk ook geen probleem.
- Is er sprake van een testament of laatste wilsbeschikking?
- Zijn er al bestaande grafrechten?
- Is er een uitvaartverzekering aanwezig?
- Welke kleding en eventueel sieraden wilt u dat uw dierbare draagt?
VERZORGEN EN OPBAREN NA OVERLIJDEN
Allereerst zullen we samen met u overleggen waar en hoe de opbaring plaatsvindt. Dit kan thuis maar ook in een uitvaartcentrum of 24-uurs kamer. Nog éénmaal wordt het lichaam van uw dierbare gewassen, verzorgd en gekleed. Dat kunnen we samen doen, maar dat kunt u ook uit handen geven. Iedere gewenste vorm van opbaren is mogelijk, in elke gewenste omhulling zoals een kist of een wade.
BESPREKEN WENSEN
De eerste zorg voor uw dierbare is geregeld. Daarna gaan we met elkaar in gesprek om verdere invulling te geven aan het afscheid. Wie was uw dierbare? Wat waren zijn of haar wensen? Wat zijn uw wensen? Wie leidt de afscheidsbijeenkomst? Wij zullen dit samen met u vertalen naar een passend afscheid.
AANKONDIGING AFSCHEID
Wanneer de datum en de locatie van het afscheid vastgelegd zijn, kan de rouwkaart of rouwbrief gemaakt worden. Voordat de post op de brievenbus gaat, krijgt u uiteraard eerst een proefdruk te zien ter goedkeuring. Op basis van deze kaart of brief maken we eventueel de advertenties.
DE UITVAART
Het moment van afscheid nemen is aangebroken. Alles is tot in de puntjes voorbereid en u heeft een draaiboek ontvangen waarop precies staat wat er gaat gebeuren. Wij houden op deze dag de regie zodat u zich volledig kunt richten op het afscheid nemen. In sommige gevallen zal er een assistent aanwezig zijn om de genodigden te verwelkomen.
Samen maken we een liefdevolle herinnering.
NAZORG
Ongeveer twee weken na de uitvaart nemen we contact met u op. Wij vinden het belangrijk om te weten hoe het met u gaat en te vragen hoe u terugkijkt op het afscheid van uw dierbare. Mocht u advies wensen over grafbedekking, as-bestemming of rouwverwerking, dan kan dit natuurlijk ook aan bod komen tijdens dit gesprek.
VRAGEN OVER HET STAPPENPLAN BIJ OVERLIJDEN?
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen. We vertellen u er graag meer over. Bovenstaande stappen zijn een richtlijn, een houvast. Uiteraard begeleiden wij u voor, tijdens en na de uitvaart.
STAP 1 NA EEN OVERLIJDEN
Het stappenplan is een handig overzicht van de te nemen stappen. Maar de allereerste stap als een dierbare overlijdt is rustig de tijd nemen. Tijd voor verdriet en samenzijn. U hoeft dus niet direct te bellen, wij komen als u daar aan toe bent.