Kinderen en rouw

Een vaak lastige combinatie; kinderen en rouw. Rouw en verdriet zijn complexe emoties die we vaak associëren met volwassenen. Toch zijn ook kinderen vaak getuige van het overlijden van een dierbare en moeten zij ook rouwen en afscheid nemen. Het verwerken van verlies kan voor kinderen anders verlopen dan voor volwassenen en het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Kinderen hebben vaak een andere manier van denken en praten over het overlijden van een dierbare. Ze kunnen bijvoorbeeld bang zijn dat iemand anders hen ook zal verlaten of dat zij zelf ook zullen overlijden. Ook kunnen kinderen moeite hebben om hun gevoelens te uiten of om te begrijpen wat er precies gebeurt.

Het is daarom belangrijk om kinderen de ruimte te geven om te rouwen op hun eigen manier en op hun eigen tempo. Laat hen weten dat het ok is om verdrietig te zijn en dat het normaal is om hun dierbare te missen. Het is ook belangrijk om eerlijk te zijn tegen kinderen en hen uit te leggen wat er gebeurt, op een manier die zij kunnen begrijpen.

Kinderen betrekken bij een uitvaart

Het is ook belangrijk om kinderen te betrekken bij de uitvaart. Dit kan bijvoorbeeld door hen te vragen om bloemen te plaatsen of om een kaars aan te steken. Dit kan hen een gevoel van controle geven en hen helpen om afscheid te nemen.

Unalome Uitvaartbegeleiding begrijpt wij hoe moeilijk het kan zijn om kinderen te helpen bij het rouwproces. ik ben er om u te ondersteunen en te adviseren. We werken samen om een afscheid te creëren dat recht doet aan het leven van uw dierbare en dat past bij de wensen en behoeften van jullie kinderen. Wij nemen de tijd voor jullie en de kinderen, in alle rust en met alle aandacht.

Kinderen en afscheid nemen

Afscheid moeten nemen van iemand die je dierbaar is is moeilijk, laat staan voor een kind. Helaas krijgen ook kinderen met de dood te maken. Elk kind uit verdriet op zijn of haar eigen manier. Zo kunnen ze het ene moment verstoppertje spelen of rondrennen in de tuin en het andere moment zijn ze verdrietig en stellen een confronterende vraag. Het is van grote waarde om kinderen bij het afscheid te betrekken. Dit is belangrijk voor het rouwproces en kan op heel veel manieren. Kijken en luisteren naar wat het kind daarbij nodig heeft is daarbij van groot belang.

Troostkist voor kinderen

Unalome Uitvaartbegeleiding heeft een troostkist samengesteld met daarin allerlei materialen om te lezen, schrijven en/of te knutselen. Kleurplaten, (prenten)boeken, werkboek van ‘Dag Lieve’, kleine troostdoosjes, potjes, glitters, kleurtjes enzovoort. Kinderen kunnen hier in de uitvaartweek gebruik van maken zo veel en wanneer ze willen. Als u meer wilt weten over onze troostkist kunt u contact opnemen.

Rouw, voor alle kinderen anders

Het verwerken van een overlijden is een unieke ervaring voor iedereen en er zijn geen vaststaande stappen die gevolgd moeten worden. Sommige mensen hebben baat bij praten over hun verlies met familie en vrienden, terwijl anderen juist meer behoefte hebben aan privacy en alleen zijn. Bij kinderen is dit net zo. Elk kind is immers anders. 

Het is belangrijk om te luisteren naar de gevoelens en behoeften van kinderen en te zoeken naar manieren om hiermee om te gaan die voor jullie werken.

Er zijn echter wel een aantal manieren die vaak geholpen hebben bij het verwerken van een overlijden. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Praten over het verlies: Dit kan met familie, vrienden of een professioneel therapeut zijn. Het delen van gevoelens kan helpen om ze beter te begrijpen en te verwerken.
  • Schrijven: Het schrijven van uw gedachten en gevoelens kan u helpen om ze te ordenen en te verwerken. Voor kleine kinderen kan het fijn zijn om hierbij te tekenen.
  • Creatief bezig zijn: Het maken van kunst, het schrijven van gedichtjes of het spelen van muziek kunnen kinderen helpen om emoties uit te drukken.
  • Herinneringen koesteren: Het bewaren van foto’s, geschenken of andere herinneringen aan de dierbare kan helpen om het verlies te verwerken.
  • Steun zoeken: Het is belangrijk om steun te hebben van mensen die het je begrijpen en die er voor een kind zijn. Dit kan bijvoorbeeld een groep voor rouwverwerking zijn of een vertrouwenspersoon.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verwerken van een overlijden tijd kost en dat iedereen hier anders mee omgaat. 

Dieren bieden troost

Het verlies van een dierbare is moeilijk voor iedereen, vooral voor kinderen. Rouwende kinderen kunnen troost vinden in de nabijheid van dieren, die vaak een natuurlijke, onvoorwaardelijke liefde en steun bieden.

Dieren kunnen een kind helpen om emoties te uiten en te verwerken, en kunnen hen een gevoel van veiligheid en comfort geven. Kinderen kunnen ook plezier beleven aan het verzorgen en spelen met dieren, wat hen afleidt van hun verdriet en hen op een positieve manier kan verbinden met het leven.

Soof is het lieve, kleine hondje van Manuela. Zij houdt heel erg van knuffelen, wandelen en spelen met de bal. Soof kan ook heel erg goed troosten. Als het mag neemt Manuela Soof gewoon een keertje mee.

Meer weten over kinderen en rouw?

Als u meer wilt weten over kinderen en rouw en hoe hiermee om te gaan, neem dan contact op. Ik help je graag om de voor jullie beste manier te vinden in de periode rondom een uitvaart.