Uitvaartwensen

Bij leven en gezondheid denken we vaak liever niet aan de dood. We bespreken onze uitvaartwensen dus ook niet altijd. Veel mensen vinden het lastig om erover te praten. Toch kan het helpen om hier samen met elkaar over te spreken en na te denken over hoe u uw eigen uitvaart zou wensen.  Ook voor de nabestaanden is het prettig om te weten wat uw wensen zijn. Wilt u bijvoorbeeld begraven of gecremeerd worden? Heeft u al ideeën over de kist, de afscheidslocatie of de bloemen? Het geeft nabestaanden houvast als ze dit ergens kunnen terugvinden.

Ik help u graag uw wensen helder te krijgen in een vrijblijvend, persoonlijk gesprek. Ook zaken als kosten en verzekering kunnen hierbij aan bod komen. Ik neem graag de tijd om samen met u alle mogelijkheden te bespreken. Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Ter voorbereiding kunt u het wensenboekje invullen. Dit wensenboekje kunt u kosteloos aanvragen door een mail te sturen.

 

 

Uitvaartwensen bespreken

Het bespreken van uitvaartwensen kan confronterend zijn, maar het kan ook een belangrijke stap zijn in het voorbereiden op het onvermijdelijke. Het vastleggen van uw wensen voor uw eigen uitvaart kan uw dierbaren helpen om beslissingen te nemen en afscheid te nemen wanneer u er niet meer bent.

Er zijn veel verschillende aspecten van een uitvaart waarover u kunt nadenken en beslissen, van de locatie van de ceremonie en de bloemen, tot de muziek en de kleding. Het gaat om wat belangrijk is voor u en wat uw wensen zijn voor uw eigen afscheid.

Breng uw dierbaren op de hoogte

Het kan ook nuttig zijn om met uw dierbaren te praten over uw wensen, zodat zij op de hoogte zijn en uw wensen kunnen respecteren wanneer de tijd daar is.

Unalome Uitvaartbegeleiding begrijpt hoe belangrijk het is om uw wensen vast te leggen en uw dierbaren te ondersteunen. Ik biedt de mogelijkheid om een wensgesprek te voeren, waarbij u uw wensen kunt bespreken en eventuele vragen kunt stellen. Ik neem de tijd voor u en adviseer u met zorg en aandacht, zodat uw afscheid precies is zoals u dat wilt. 

Welke uitvaartwensen leg je vast?

Het is belangrijk om over uw eigen uitvaart te nadenken, zodat uw wensen en verwachtingen duidelijk zijn en gerespecteerd worden. Het vastleggen van uw uitvaartwensen kan veel verdriet en stress bij uw dierbaren besparen.

Er zijn een aantal zaken die u kunt vastleggen voor uw uitvaart, zoals:

  • De locatie van de uitvaartceremonie. Dit kan bijvoorbeeld in een kerk, crematorium of op een andere specifieke locatie zijn.
  • De invulling van de ceremonie. Je kunt aangeven of je een formele of informele ceremonie wilt, of je graag muziek, foto’s of andere elementen wilt hebben.
  • De keuze voor begraven of cremeren. U kunt beslissen of u begraven of gecremeerd wilt worden en wat er met de as mag gebeuren.
  • De uitvaartbegeleider. U kunt aangeven wie u wilt hebben als uitvaartbegeleider en of u wilt dat ze bepaalde taken uitvoeren.
  • De bloemen en kransen. U kunt aangeven wat uw wensen zijn als het gaat om bloemen, kransen of andere symbolen van de herdenking.

Door uw uitvaartwensen vast te leggen, kunt u er zeker van zijn dat uw uitvaart precies zo verloopt als u graag wilt. Unalome Uitvaartbegeleiding is er om te ondersteunen en te adviseren bij het vastleggen van deze wensen, zodat uw uitvaart een mooie en passende afscheidsceremonie wordt.

Voordelen van uitvaartwensen vastleggen

Er zijn veel voordelen aan het bespreken en vastleggen van uw uitvaartwensen. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Stress verminderen: Het vastleggen van uw wensen kan helpen om de stress en emotionele belasting te verminderen voor uw familie en vrienden als het zover is.
  • Keuzes maken: Het vastleggen van uw wensen geeft u de kans om uw keuzes vast te leggen en uw uitvaart op een manier te plannen die bij u past.
  • Gemak voor nabestaanden: Het vastleggen van uw wensen kan het proces voor uw nabestaanden vergemakkelijken, omdat zij weten wat uw verwachtingen zijn en welke beslissingen u heeft genomen.
  • Kostenbeheersing: Het bespreken van uw wensen kan ook helpen bij het beheren van de kosten, omdat duidelijkheid is wat u wel en niet wilt.
  • Persoonlijk afscheid: Door uw wensen vast te leggen, kunt u zorgen voor een persoonlijker en meer betekenisvol afscheid, wat voor uw nabestaanden van groot belang kan zijn.

In het algemeen kan het vastleggen van uw uitvaartwensen u en uw nabestaanden geruststellen en hen voorbereiden op de toekomst. Het is belangrijk om de tijd te nemen om uw wensen vast te leggen en te bespreken met uw uitvaartbegeleider, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw wensen op de juiste manier worden uitgevoerd.

 

Bewaar uw uitvaartwensen goed

Het is verstandig om uw laatste wensen op een veilige en toegankelijke plek op te bergen, zodat uw familie en naasten het gemakkelijk kunnen vinden als het nodig is. Het kan handig zijn, om een digitale versie op te slaan op uw computer of in de cloud, zodat het altijd beschikbaar is. Het is belangrijk om het boekje regelmatig bij te werken, zodat uw wensen altijd actueel zijn.

Meer weten?

Voor hulp en advies bij het bespreken en vastleggen van uw uitvaartwensen kunt u contact met opnemen.