Opleiding en bijscholing

Naast de opleiding tot uitvaartbegeleidster, die ik volgde bij Meander Uitvaartopleidingen in Zwolle (nu gevestigd in Amersfoort), is het in mijn ogen goed om te blijven leren. De uitvaartbranche is flink in beweging en daarom is nascholing en bijscholing een must.

Zo volgde ik bijvoorbeeld een verdiepingsdag rituelen bij Suzanne van Horssen, docent aan Meander Uitvaartopleidingen en Ritueelbegeidster.

Ook volg ik met regelmaat trainingen bij de Uitvaartkrachten Academy om mijn vaardigheden en kennis te verrijken. Ik heb bijvoorbeeld mijn vaardigheden in het maken van PowerPoint Uitvaartpresentaties verbeterd. Ook heb ik de training ‘Kindertranen’ gevolgd die werd gegeven door Richard Hattink. Fijn om juist van hém, specialist in uitvaarten met (jonge) kinderen én rouwpedagoog, te mogen leren.

Want hoe betrek je b.v. pubers en adolescenten bij de uitvaart? Of wat leg je b.v. uit aan een kind van 6 over cremeren of begraven? Welk antwoord geef je op de vragen: Wat is dood? Wat is voor altijd? Uitleg geven is zeker belangrijk, want weten (kleine) kinderen iets niet, dan fantaseren ze het…het kan zomaar een eigen leven gaan leiden.

Voor de uitleg over cremeren gebruik ik deze crematieoven van Lego. Het helpt mij om uit te leggen wat cremeren inhoud en ik kan laten zien hoe de oven eruit ziet. Het maakt voor kinderen veel duidelijk.